ΝΙΚΟΣ ΚΑΣΔΑΓΛΗΣ: Φινάλε για τον συγγραφέα των ταινιών

February 16, 2009 at 8:17 am Leave a comment

Ο συγγραφ�ας των «Κεκαρμ�νων»  Νίκος Κάσδαγλης

Σε ηλικία 81 ετών πέθανε το Σάββατο το απόγευμα στη Ρόδο ο συγγραφέας Νίκος Κάσδαγλης. Γεννημένος στην Κω, εκτός από το συγγραφικό του έργο, ο Νίκος Κάσδαγλης ανέπτυξε αντιστασιακή δράση κατά τη διάρκεια της δικτατορίας- ήταν μάλιστα μεταξύ των 18 Ελλήνων λογοτεχνών που το 1969 υπέγραψαν τη γνωστή διακήρυξη με την οποία καταδίκαζαν το απριλιανό καθεστώς για τον στραγγαλισμό των πνευματικών ελευθεριών.

Λόγω της αντιδικτατορικής του δράσης, οι συνταγματάρχες τον απέλυσαν από την Αγροτική Τράπεζα όπου εργαζόταν από το 1948 για να επανέλθει με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974. Στα ελληνικά γράμματα πρωτοεμφανίστηκε το 1952 με το διήγημα «Ο μηχανικός», το οποίο μάλιστα αργότερα γυρίστηκε και ταινία στη Σοβιετική Ένωση από τον Γιώργο Σεβαστίκογλου. Επίσης ταινίες έχουν γυριστεί τα διηγήματά του «Κεκαρμένοι» (με τίτλο «Κουρεμένα κεφάλια») και «Χώμα και νερό», ενώ έλαβε το Β΄ Κρατικό Βραβείο Διηγήματος για το μυθιστόρημα «Τα δόντια της μυλόπετρας».

Ο Νίκος Κάσδαγλης έχει γράψει συνολικά 18 έργα, ενώ μετέφρασε το βιβλίο τού Έρνεστ Χέμινγουεϊ «Ο γέρος και η θάλασσα» και το βιβλίο τού Jean Starakis «Στις φυλακές των Συνταγματαρχαίων». Μυθιστορήματά του έχουν μεταφραστεί και σε άλλες γλώσσες. Συνεργάστηκε με τις εφημερίδες «ΤΑ ΝΕΑ» και «Καθημερινή», καθώς επίσης και με τα περιοδικά «Ταχυδρόμος», «Εποχές», «Διαγώνιος» κ.ά. Το τελευταίο βιβλίο του εκδόθηκε το 2005 και είχε τον τίτλο «Επιβολή. Τα κείμενα της βίας». Υπήρξε μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και το 1981 συμμετείχε στην ίδρυση της Εταιρείας Συγγραφέων. Γιώργος Ζαχαριάδης, ΤΑ ΝΕΑ: Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

Η κηδεία του Νίκου Κάσδαγλη θα γίνει αύριο Τρίτη στη Ρόδο

Entry filed under: Κάσδαγλης Νίκος.

Hugh Leonard, 82; playwright won four Tonys for ‘Da’ Πέθανε ο καθηγητής Σάββας Αγουρίδης

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Calendar

February 2009
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728  

Most Recent Posts


%d bloggers like this: