Τελευταίο Αντί-ο στον Χρήστο Παπουτσάκη

March 10, 2009 at 11:46 am Leave a comment

Μεγάλο κενό στη γενιά των αγώνων, στον ελεύθερο-ανεξάρτητο λόγο της Αριστεράς, στην κριτική-καταγγελτική και αποκαλυπτική δημοσιογραφία, στη χορεία των τολμηρών της δημόσιας-κοινωνικής παρέμβασης και στη διανόηση αφήνει ο Χρήστος Παπουτσάκης, δημιουργός και ψυχή επί 35 χρόνια του ιστορικού πολιτικού περιοδικού «Αντί», που άφησε οριστικά προχθές τις επάλξεις, σε ηλικία 75 ετών.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί την Παρασκευή στις 2 μ.μ. στον ναό Αγ. Θεοδώρων του Α’ Νεκροταφείου και η ταφή της σορού του θα γίνει την επομένη στις 12 μεσ. στο Κοιμητήριο Αγ. Φωτεινής στη Χαλέπα Χανίων, όπως επιθυμούσε.

Ο Χρήστος Παπουτσάκης, γεννημένος το 1934 στα Χανιά, βίωσε από παιδί τους δημοκρατικούς αγώνες του λαού, την εκτέλεση του πατέρα του, αξιωματικού του στρατού από παρακρατικούς το 1947, και τους διωγμούς των αδελφών του, που υποχρέωσαν την οικογένεια να εγκατασταθεί στην Αθήνα.

Πολιτικά ενεργός, από τις γραμμές του αριστερού φοιτητικού κινήματος, σπούδασε στην αρχιτεκτονική σχολή του ΕΜΠ και στο πλαίσιο της διπλωματικής του εργασίας, για τους παραδοσιακούς οικισμούς στα Σφακιά, εντόπισε βραχογραφίες στο σπήλαιο Ασφένδου που καταγράφονται ως το αρχαιότερο τεκμήριο κατοίκησης στην Κρήτη και αργότερα εργάστηκε και διακρίθηκε στο αρχιτεκτονικό γραφείο Δοξιάδη.

Στη διάρκεια της δικτατορίας μετέτρεψε το γραφείο του, στη Δημοχάρους, σε φυτώριο νέων αρχιτεκτόνων, σε χώρο συνάντησης και προβληματισμού. Από τον ίδιο χώρο το 1972 εξέδωσε το 1ο τεύχος του περιοδικού «Αντί» με το οποίο συνέδεσε τη ζωή του.

Συνελήφθη και βασανίστηκε γι’ αυτό στο ΕΑΤ/ΕΣΑ και με την επανέκδοση του «Αντί» τον Σεπτέμβριο του 1974 το κατέστησε δεκαπενθήμερο ανεξάρτητο πολιτικό βήμα της Αριστεράς, παρεμβαίνοντας έως το τελευταίο τεύχος του (Απρίλιο 2008) στην πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα, τον πολιτισμό, με αξιόπιστη κριτική, προβάλλοντας ζωτικά κοινωνικά προβλήματα.

Παράλληλα, με τις εκδόσεις «Πολύτυπο» και την πολιτιστική εταιρεία «Οι φίλοι του Αντί», πρόφτασε πρόσφατα να ολοκληρώσει το εξάτομο έργο του «Αίμος» – Ανθολογία Βαλκανικής Ποίησης, που συνθέτει όψεις της ποιητικής γραφής, ενάντια στις έριδες.

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος χαρακτηρίζει τον Χρήστο Παπουτσάκη «γνήσιο εκφραστή του ήθους της Αριστεράς, άφοβο, ασυμβίβαστο, διορατικό και εμπνευσμένο» και το «Αντί» «επιταγή, σύνθημα, ηθική, αγωνιστική και πνευματική παρακαταθήκη». «Θα τον βρίσκουμε πάντα στις καρδιές μας, σκύβοντας στις χιλιάδες σελίδες του δικού του και δικού μας “Αντί”», δήλωσε ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπανιάς.

  • ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 10/03/2009

Entry filed under: Παπουτσάκης Χρήστος.

ΠΕΘΑΝΕ ΣΤΑ 75 ΤΟΥ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗΣ Πέθανε ο Αμερικανός ηθοποιός Ρον Σίλβερ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Calendar

March 2009
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Most Recent Posts


%d bloggers like this: