“Εφυγε” η Κύπρια ηθοποιός Νανά Γεωργίου

May 26, 2009 at 10:11 am Leave a comment

  • Σε ηλικία 75 ετών πέθανε μια από τις πιο σημαντικές θεατρικές ηθοποιούς της Κύπρου.
  • Απεβίωσε τη Δευτέρα σε ηλικία 75 ετών η Νανά Γεωργίου, μια από τις πρωτοπόρους ηθοποιούς του κυπριακού θεάτρου. Η Αντριάνα Πτωχοπούλου, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε το 1934 στο Ριζοκάρπασο και ανέβηκε για πρώτη φορά σε θεατρικό σανίδι στο Λονδίνο σε ηλικία 21 ετών με το έργο του Ξενοπούλου «Το Φιόρο του Λεβάντε». Η εκλιπούσα αναδείχθηκε και καθιερώθηκε στη συνείδηση του κυπριακού λαού ως εκφραστής της κυπριακής διαλέκτου με τη χαρακτηριστική Καρπασίτικη προφορά της.
  • Συνεργάστηκε με τον ΟθΑΚ, τον ΘΟΚ και άλλα θεατρικά σχήματα και συμμετείχε σε επτά κινηματογραφικές ταινίες.  Στην τηλεόραση η Νανά Γεωργίου συνεργάστηκε με το ΡΙΚ σε αξέχαστα σίριαλ και σκετς, όπως «Κατωθκιόν της Μαδαρής», «Η Φροσού», «Βουνό μου Πενταδάκτυλε», «Οικογένεια Σολωμού» και «Ιντα Τζιαιρούς Εφτάσαμεν».
  • Το 1974 έσκισε το Βρετανικό διαβατήριό της, διαμαρτυρόμενη για τη στάση της Βρετανίας κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Για το θεατρικό κόσμο η Νανά Γεωργίου θα παραμείνει στη μνήμη του ως φίλη, συνάδελφος και αγωνίστρια της θεατρικής τέχνης, αναφέρει σε ανακοίνωση ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (ΘΟΚ). Η οικογένεια του θεάτρου, συνεχίζει η ανακοίνωση, εκφράζει τα συλλυπητήρια στην οικογένειά της. Ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού ο ΘΟΚ θα καλύψει τα έξοδα της κηδείας της εκλιπούσης. Ο ΔΗΣΥ σε ανακοίνωση του τονίζει ότι θρηνούμε την απώλεια ενός πολύ ευαίσθητου και γλυκού ανθρώπου. Η εκλιπούσα, προστίθεται στην ανακοίνωση, ήταν από τους σκαπανείς του επαγγελματικού κυπριακού θεάτρου και διακρινόταν για το ήθος και για τη μεγάλη αγάπη της στο θέατρο.

http://www.kathimerini.grμε πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Entry filed under: Γεωργίου Νανά.

Πέθανε σε ηλικία 68 ετών ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης Πέθανε ο δικηγόρος και αγωνιστής της αριστεράς Δημήτρης Τεντολούρης

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Calendar

May 2009
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Most Recent Posts


%d bloggers like this: