«Έφυγε» από τη ζωή ο Κύπριος ιστορικός, Κώστας Κύρρης

June 8, 2009 at 4:02 pm Leave a comment

  • Απεβίωσε σε ηλικία 82 ετών, ο διαπρεπής ιστορικός,συγγραφέας και ερευνητής, Κώστας Κύρρης,ο οποίος γεννήθηκε στη Λάπηθο το 1927.

Μετά από την αποφοίτησή του από το Παγκύπριο Γυμνάσιο ακολούθησε σπουδές ιστορίας, αρχαιολογίας και αγγλικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, γαλλικής φιλολογίας στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, βυζαντινής ιστορίας και ανατολικών σπουδών με έμφαση στην τουρκολογία στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών και στη Σχολή Αφρικανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Για σειρά ετών διετέλεσε διευθυντής του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών της Κύπρου. Αναρίθμητα επιστημονικά άρθρα και επιστημονικές μελέτες του στα αγγλικά, στα γαλλικά, στα γερμανικά και στα ελληνικά έχουν δημοσιευθεί σε σωρεία κυπριακών περιοδικών και εφημερίδων και κυρίως σε επιστημονικές επετηρίδες και επιστημονικά κυρίως ιστορικού περιεχομένου περιοδικά του εξωτερικού.

Ασχολήθηκε επίσης με την ποίηση και το θέατρο. Ήταν διδάκτωρ της φιλοσοφίας και έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο του επιστημονικού και πνευματικού του έργου. Επίσης ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Ιστορίας των Βρυξελλών.

Διέθετε προσωπική βιβλιοθήκη από 100.000 περίπου τόμους πάνω σε όλα τα θέματα των ανθρωπιστικών επιστημών. Το όνομά του αναφέρεται σε παγκόσμια λεξικά. Πήρε παγκόσμιες διακρίσεις και δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής σε διάφορα πανεπιστήμια.

Εξέδωσε μεταξύ άλλων το βιβλίο «Τουρκία και Βαλκάνια», καθώς και τα «Χρονικά της Λαπήθου» σε έξι τόμους. Ένα έργο ανεκτίμητης αξίας για τον πολιτισμό της Λαπήθου, χρήσιμο σε κάθε μελετητή, αλλά και κάθε άνθρωπο.

Επίσης, ο Κώστας Κύρρης διατύπωσε τη θεωρία ότι ο τέως ηγέτης των τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς είναι απόγονος φραγκοεβραίων, με πολύ κοντινούς πρόγονους ορθόδοξους, όπως η μητέρα του, που λεγόταν Χρυσαλίδα και η γιαγιά του που λεγόταν Μαριέττα.

(Πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Entry filed under: Κύρρης Κώστας.

ΝΒΑ: Πέθανε ο Ράντι Σμιθ «Έφυγε» ο υποναύαρχος ε.α. Γιάννης Καραθανάσης

Leave a comment

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Calendar

June 2009
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Most Recent Posts