Πέθανε ο Κλοντ Λεφόρ

October 6, 2010 at 1:59 pm Leave a comment

Μαρξιστής στη νεότητά του, συνιδρυτής με τον Κορνήλιο Καστοριάδη της επιθεώρησης “Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα”, κριτικά διακείμενος εν τέλει απέναντι στον ολοκληρωτισμό, ο Γάλλος φιλόσοφος Κλοντ Λεφόρ, έχοντας διανύσει μακρά διαδρομή στον φιλοσοφικό και πολιτικό διάλογο αλλά και στον θεωρητικό αναστοχασμό, πέθανε την Κυριακή στα 86 του χρόνια.

Γεννημένος το 1924, καθηγητής και διδάκτορας της φιλοσοφίας, ο Κλοντ Λεφόρ εγκαινίασε το έργο του το 1968 με το βιβλίο «Το ρήγμα» (La Breche) που έγραψε μαζί με τον Εντγκάρ Μορέν. Έγινε μαρξιστής επηρεασμένος από τον δάσκαλό του Μορίς Μερλό-Ποντί, για να ακολουθήσει τον τροτσκισμό, πριν απομακρυνθεί κι απ’ αυτόν οριστικά όταν ανακάλυψε το “Αρχιπέλαγος γκούλανκ” του Αλεξάντερ Σολσενίτσιν, στον οποίο αφιέρωσε το βιβλίο «Ένας άνθρωπος που περισσεύει» (1973).

Είχε προηγηθεί η επιθεώρηση “Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα”, την οποία ίδρυσε με τον Κορνήλιο Καστοριάδη εκφράζοντας τα πολιτικά διλήμματα μιας εποχής αλλά και μια ολόκληρη ομάδα διανοουμένων που τοποθετούνταν ως αντιπολιτευόμενη τάση στους κόλπους του τροτσκισμού (στο Διεθνιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα, γαλλικό παράρτημα της Τέταρτης Διεθνούς) προωθώντας πιο ριζοσπαστικές θέσεις από τους κλασικούς τροτσκιστές. Τόσο για τον Καστοριάδη όσο και για τον Λεφόρ ο σταλινισμός δεν είναι μια απλή παράκαμψη και η Σοβιετική Ένωση εκπροσωπεί πλέον κάτι περισσότερο από ένα αλλοτριωμένο κράτος εργατών.

Απομακρυνόμενος από την ομάδα “Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα”, ο Λεφόρ στρέφει το ενδιαφέρον του πλέον στην κριτική του ολοκληρωτισμού επισημαίνοντας τότε πολύ στενές σχέσεις ανάμεσα στο φαινόμενο του ολοκληρωτισμού και τις ανεπάρκειες της δημοκρατίας.

Γι’ αυτόν η δημοκρατία, καρπός της Ιστορίας, είναι μια κοινωνία «χωρίς σώμα», όπου βασιλεύει μια ριζική αναποφασιστικότητα και η οποία βρίσκεται διαρκώς σε ανισορροπία και απαιτεί απ’ όλους την επινόηση, όπως επιχειρηματολογεί στο έργο του «Η δημοκρατική επινόηση» (1981). Η δημοκρατία για τον Κλοντ Λεφόρ, δεν είναι «καλή εκ φύσεως» και δεν εγγυάται αυθορμήτως την ελευθερία και τη δικαιοσύνη για όλους τους πολίτες.

Entry filed under: Λεφόρ Κλοντ.

Πέθανε ο Έντι Φίσερ Απεβίωσε ο ακαδημαϊκός Νικόλαος Αρτεμιάδης

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Calendar

October 2010
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Most Recent Posts


%d bloggers like this: