Πέθανε ο συγγραφέας και εκδότης Χάρης Πάτσης

October 29, 2010 at 3:54 am 3 comments

 • Την τελευταία του πνοή άφησε χθες το βράδυ, πλήρης ημερών, ο εκδότης, συγγραφέας και παιδαγωγός Σπύρος Χ. Πάτσης.
Γεννήθηκε στο Δήμο Θεσπρωτικού Πρεβέζης, ­στις 30 Ιουνίου του 1913. Το 1933, αποφοίτησε από το Διδασκαλείο Ιωαννίνων και το 1939, αρίστευσε στις εισαγωγικές εξετάσεις για την Πανεπιστημιακή Μετεκπαίδευση (Φιλοσοφική Σχολή – Έδρα Παιδαγωγικής). Κατά τη διάρκεια των πανεπιστημιακών σπουδών του, παρακολούθησε μαθήματα στην Πάντειο και στη Γαλλική Ακαδημία.
Χρημάτισε Αριστίνδιν Εκπαιδευτικός Σύμβουλος στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και Διευθύνων Σύμβουλος του «Γενικού Συμβουλίου Βιβλιοθηκών Ελλάδος», ενώ τιμήθηκε και με το Α’ Χρυσό Μετάλλιο Παιδείας, για τη μεγάλη συνεισφορά του στην άνοδο του πνευματικού επιπέδου του Ελληνικού λαού.
Το 1945 ίδρυσε τον ομώνυμο εκδοτικό οργανισμό. Υπήρξε μεταξύ άλλων, πρωτεργάτης του Δημοτικισμού.
Σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί σε στενό οικογενειακό κύκλο.
Advertisements

Entry filed under: Πάτσης Χάρης.

Πέθανε σε ηλικία 72 ετών ο αμφιλεγόμενος Γάλλος πολιτικός Ζορζ Φρες Απεβίωσε ο Σπύρος Πανταζάτος, φωτογράφος στο αθλητικό ρεπορτάζ

3 Comments Add your own

 • 1. Ι. ΚΟΡΜΕΝΤΖΑ  |  October 30, 2010 at 12:00 am

  Η Ελλάδα του Πνεύματος και των Γραμμάτων γίνεται πιο φτωχή. Ένας ήλιος των Γραμμάτων και του Πολιτισμού δύει. Μεγάλη η θλίψη για όσους από εμάς μεγαλώσαμε με τα βιβλία και τις εξαίρετες εγκυκλοπαίδειές του. Πολύ μεγάλο έργο αφήνει πίσω του αυτός ο άνθρωπος. Δεν μπορώ να περιγράψω με λόγια πόσο στεναχωριέμαι που φεύγει. Δυστυχώς ο τόπος μας δεν γεννά συχνά τέτοιους ξεχωριστούς ανθρώπους. Ας μείνει στις μνήμες σας ως ένα παράδειγμα προς μίμηση.

  Reply
 • 2. G.Koulouris  |  November 2, 2010 at 3:28 pm

  Μέγιστη μορφή των Ελληνικών Γραμμάτων. Προσωπικά υποκλίνομαι στο έργο του. Ο Ελληνισμός δεν θα τον ξεχάσει ποτέ! Καλό σου ταξίδι ακούραστε εργάτη του πνεύματος.

  Reply
 • 3. ALEXANDRA  |  November 3, 2010 at 9:04 pm

  Ο Χάρης Σ. Πάτσης στάθηκε άξιος εκπρόσωπος των Ελληνικών Γραμμάτων, του Ελληνικού Πνευματικού Πολιτισμού. Τα βιβλία του μας ταξίδεψαν σχεδόν σε όλους τους προορισμούς της Γνώσης. Η πορεία του μας εμπνέει και μας υπενθυμίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πως υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα πέραν από αυτή της σίψης, της διφθοράς και της παρακμής που ξέρουμε… Είναι η Ελλάδα της αξιοσύνης, του οράματος, των υψηλών στόχων και της καλλιέργειας ήθους και Πολιτισμού. Είναι η Ελλάδα ανθρώπων σαν και τον Χάρη Πάτση (που το άρθρο, προφανώς εκ παραδρομής, ονομάζει Σπύρο?). Η Ελλάδα που πάντα θα μας εμπνέει και θα μας δίνει σθένος από την πορεία τους στη ζωή. Αιωνία του η μνήμη!

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Calendar

October 2010
M T W T F S S
« Sep   Nov »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Most Recent Posts


%d bloggers like this: